6 σημάδια ότι πρέπει να επισκεφθείς τον δερματολόγο τώρα!

 

Ρωτάς απελπισμένη την κολλητή σου να σου πει τι να κάνεις για την ακμή σου; Ή την μαμά σου τι πιστεύει για το εξάνθημα που εμφανίστηκε ξαφνκά στο δέρμα σου;

Υπάρχουν κάποιες φορές που πρέπει να σταματήσεις να το παίζεις ο γιατρός του εαυτού σου και να δεις έναν πραγματικό γιατρό...

 

Η δερματολόγος MD Ευγενία Καλογεροπούλου χτυπάει το καμπανάκι για 6 σημάδια που θα πρέπει να σε κάνουν να κλείσεις ραντεβού στο δερματολόγο σου το συντομότερο:

#1 Μια ύποπτη ελιά:

Πέρα από το ετήσιο check-up που πρέπει να κάνεις μετά τα 30 για χαρτογράφηση του δέρματος, ώστε ο δερματολογος σου να εντοπίζει με τα ειδικά μηχανήματα τυχόν αλλοιώσεις, ο εντοπισμός μιας ύποπτης ελιάς θα πρέπει να σε οδηγήσει κατευθείαν στο ιατρείο του. Όταν λέμε ύποπτη εννοούμε μια ελιά που εμφανίστηκε ξαφνικά ή που υπήρχε αλλά άλλαξε χρώμα, σχήμα, μέγεθος ή εκδηλώνει φαγούρα και συχνά μάς υποψιάζει για πιθανότητα εκδήλωσης μελανώματος. Μην ξεχνάς πως όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος του δέρματος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ίασης του.

#2 Ακμή που δεν υποχωρεί:

Καταρχήν όταν μιλάμε για ακμή δεν μιλάμε για το περιστασιακό σπυρακί που εμφανίζεται κάθε τόσο (συνήθως για ορμονικούς λόγους) και το οποίο αντιμετωπίζεις μόνη σου. Αν υποφέρεις από μια επίμονη ακνεϊκή κατάσταση, που παρότι νομίζεις ότι κάνεις τα πάντα για να καταπολεμήσεις δεν υποχωρεί, ήρθε η ώρα να εμπιστευτείς έναν δερματολόγο που θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις μια εξατομικευμένη και πιο αποτελεσματική στρατηγική.
Μάλιστα πολλές φορές αυτό που εσύ μόνη σου έχεις ονομάσει ‘ακμή’ μπορεί στην πραγματκότητα να αποτελεί εκδήλωση μιας άλλης παθολογικής κατάστασης που μόνο με την καθοδήγηση ενός ειδικού θα μπορέσεις να διαγνώσεις.

#3 Επίμονος κνησμός:

Αν στο δέρμα σου έχει εκδηλωθεί φαγούρα (πχ απο ένα εξάνθημα) που δεν υποχωρεί σε 2-3 μέρες φρόντισε να δεις άμεσα τον γιατρό σου. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα πρόκειται για κάτι σοβαρό και θα καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις με σύντομη εφαρμογή επιδερμικής θεραπείας. Σπανιότερα, όμως, ένας επίμονος κνησμός μπορεί να σημαίνει ακόμη και μια πιο σοβαρή δερματική πάθηση που θα πρέπει να διαγνωσθεί άμεσα από ειδικό.

#4 Δυσχρωμίες:

Το δέρμα σου έχει παρουσιάσει κατά τόπους πιο σκούρες ή πιο ανοιχτοχρωμες κηλίδες; Αν και συχνά τέτοια συμπτώματα χρήζουν δερματολογικής αντιμετώπισης μόνο για αισθητικούς λόγους, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που αποτελούν ένδειξη μιας πιο σοβαρής πάθησης όπως το λέμφωμα ή κάποιο ανωμαλία στους συνδετικούς ιστούς, γι’αυτό είναι καλό να πάρεις την γνώμη ενός δερματολόγου αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο.

#5 Κοκκινίλες:

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με την εμφάνιση ερυθρότητας στο δέρμα. Κάποιες απο αυτές, όπως το έκζεμα ή οι δερματίτιδες προσβάλουν μόνο το δέρμα, υπάρχουν όμως κι εκείνες όπως ο λύκος, που συνδέονται με βαθύτερα συπτώματα, και τα οποία είναι σημαντικό να αξιολoγηθούν άμεσα από τον γιατρό για να ακολουθήσει η ενδεδειγμένη θεραπεία.

#6 Αλλεργική αντίδραση:

Αυτό που εσύ αποκαλείς ερεθισμό ή επίμονη ξηρότητα και αποδίδεις σε άγχος, κάτι που έφαγες, μια αλλεργία στα φυτά ή την νέα σου κρέμα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια δερματολογική πάθηση (όπως για παράδειγμα η ροδόχρους ακμή) που ναι μεν δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία σου ωστόσο είναι ιάσιμη και δεν χρειάζεται να την αφήνεις να σε ταλαιπωρεί.
Σε καθε περίπτωση ένα βασικό κριτήριο για το αν πρέπει να βιαστείς να επισκεφθείς δερματολόγο ή όχι, είναι το κατά πόσο τα συμπτώματα είναι περαστικά ή επιμένουν, πόσο μάλλον χειροτερεύουν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε με το 33 Derma Clinic: Λ. Αλεξάνδρας 33 Αθήνα, τηλ.: 210 64 51910 

www.33dermaclinic.com | www.facebook.com/33DermaClinic